Historia

1920-Luvulta Nykypäivään

Konserttikantele, siinä muodossa kun se tunnetaan, on Inkeriläis-syntyisen muusikon Paul Salmisen kehittelemä soitin. Ideana on, että kieltä/kieliä kiristämällä tai löysäämällä erityisen vipumekanismin avulla saadaan aikaiseksi kolme eri sävelkorkeutta; alennus, perusviritys ja korotus. Nykyisin melkein kaikki valmistettavat koneisto-/konsertti- kanteleet käyttävät Salmisen ideaa erilaisina variaatioina. Salminen patentoi useita koneistoratkaisuja 1920-luvulla, jolloin hän aloitti kanteleidensa valmistuksen.

Salmisen tuotanto loppui 1940-luvun lopulla, jolloin toimintaa jatkoi lahtelainen Sulo Huotari. Hän kehitti rakennusaikanaan voimakkaasti soittimen eri osa-alueita, saavuttaen tunnustetun laatutason. Aktiivisen rakennustoiminnan Huotari lopetteli 1980-luvun alkupuolella ja Erkki Leskelä aloitti kanteleiden valmistuksen ostaen soittimen piirustuksia. Tieto-taito siirtyi Huotarilta Leskelälle, joka aloitti koneistokanteleiden ammattimaisen valmistuksen Ylikiimingissä. Kanteleverstas Erkki Leskelä perustettiin v. 1983 ja nimi on edelleen käytössä soittimien tuotemerkkinä. Vuosituhannen taitteessa Erkki kehitteli yhteistyössä Oulun yliopiston kanssa kanteleen virityskoneistoon uuden laakerointiratkaisun. Sillä saatiin koneiston toimintaan huomattava parannus vanhaan verrattuna; esim. kitkaominaisuudet, viritystarkkuus ja huollon tarve muuttuivat ratkaisevasti. Lisäksi vanhat soittimet voitiin "päivittää" (laakeroida uudelleen) vastaamaan nykyvaatimuksia. Laakeroinnin lisäksi soitinta on kehitetty toimestamme myös dynamiikan osalta. Näin ollen on saatu aikaiseksi nykyisin tunnettu selkeästi ja voimakkaasti soiva soitin. Silti sen tunnistaa edelleen perinteisestä aidosta suomalaisen kanteleen (Salmisen) äänestä.

Toisen polven soitinrakentaja Timo Leskelä tuli verstaalle töihin vuonna 2000 ja osti toiminnan muutaman vuoden päästä itselleen. Kanteleverstas siirtyi Utajärvelle.

Leskelän kanteleet soivat pääosin kotimaassa, mutta myös ulkomailla esim. Japanissa, Amerikassa sekä eri puolilla Eurooppaa.

Valikoidut raaka-aineet, vuosikymmenien kokemus, korkea ammattitaito sekä halu tehdä vain parasta, tuottaa laadukkaita soittimia iloksenne, vuosikymmeniksi eteenpäin.